Informacije

Crkva Svetog Mihovila

Crkva je dobila ime po dvojici Isusovih apostola Filipa i Jakova. Njihovo je ime nosila prvotna crkva koja je stradala od Mlečana u 12 st. Na njenom mjestu Rogovski opat Petar Zadranin podigao je novu crkvu 70-ih godina 14 st i posvetio je apostolima Filipu i Jakovu i Blaženoj djevici Mariji. Crkva je razorena u 16. st za vrijeme turskih upada na ove prostore.

U unutrašnjosti crkve je vidljiv latinski natpis na kamenoj ploči u svetištu koji navodi da je opat Petar Zadranin obnovio crkve u Rogovu i u Sv. Filip i Jakovu 1347.god. Kasnije se crkva naziva crkva Sv. Mihovila Arkanđela, a današnja crkva je sagrađena 1707. godine nakon prestanka turske opasnosti.

U unutrašnjosti crkve pri ulazu nalazi se glagoljski natpis don Nikole Kužinovića koji je, nakon turske opasnosti obnovio crkvu. Novi oltar koji je zamijenio barokni postavljen je 1892. Sastoji se od četiri kolone izrađene od mramora na kojoj je oltarna pala. Slika je rad Silvije grofice Borelli, a prikazuje Djevicu s Djetetom u naručju, sv. Mihovila i apostole sv. Filip i Jakova.

U crkvi se nalaze i bočni oltari: sv. Ante s kipom, sv. Josipa s kipom dar Seke Pelicarić iz 1937 te oltar Gospe Lurdske s kipom sa kraja 19 st. Na zidovima su uljane slike na platnu Gospe od Ružarija i sv. Nikole Tavelića.

Izvor: www.sv-filipjakov.hr

Društvene mreže

Naš partner

Kontakt informacije


Put Primorja 31A
23 207 Sv. Filip i Jakov
tel: +385 (0) 99 6588 972

apartmani-family@smit-commerce.hr